Materialen, Keuzeopties & Accessoires

Op deze pagina treft u een overzicht aan van de materialen waaruit u bij maatwerk de keuze heeft met bijbehorende informatie. Alle materialen zijn met zorg samengesteld en bieden u hiermee een ruime keuze in onder andere de houtsoort, vorm en afwerking van planken, balken en palen, dakbedekking en accessoires. Van de fundering tot het puntje van het dak, bij Houtbouw de Bruin gebruiken wij altijd het beste A-kwaliteit materiaal. En dat kwaliteit niet altijd duur hoeft te zijn, vind u duidelijk terug in onze messcherpe prijzen!

Fundament

Een goed, stevig en waterpas fundament is één van de belangrijkste zaken voor elk bouwwerk. Hiervoor gebruiken wij hardhouten balken welke stevig in de grond verankerd worden d.m.v. hardhouten piketpalen. Ideaal en met name bij onverharde en zelfs, niet vlakke ondergronden.

Bij een hardhouten fundering heeft u bij de balken keuze uit meerdere diktes, waaronder de meest toegepaste afmeting van 44×90 mm.

Frame- en regelwerk

Frame- en regelwerk

In de wandsysteembouw, ook wel houtskeletbouw genoemd, worden de wanden altijd opgebouwd met stijl- en regelwerk. Hiermee vormt men de constructieve basis van de wand en geeft men sterkte aan het gehele bouwwerk. Stijl- en regelwerk bestaat uit verticale balken (stijlen) welke aan de onder- en bovenzijde tussen het horizontale balkhout (regels) worden gemonteerd. De dikte van deze balken is afhankelijk van de krachten die de wand moet kunnen dragen. De ruimte tussen de stijlen leent zich ideaal als spouw voor eventuele isolatie.

Gevelbekleding en wandbetimmering

De afgelopen jaren het meest populaire hout voor tuinhuizen, veranda’s, bergingen, veelal toegepast vanuit de “landelijke bouwstijl”. Robuuste palen en balken zorgen voor een stoere en degelijke uitstraling. De wanden worden meestal uitgevoerd in zweeds rabat ( potdekselhout ) voor horizontale betimmering. Wilt u verticale wanddelen gebruiken, dan passen we de lariks / douglas channelsiding toe. Naast het mooie onbehandelde lariks / douglas hout, is ook het veel gevraagde zwart geimpregneerd of zwart gespoten leverbaar. Nog een optie is geïmpregneerd in de kleur oud grijs voor een prachtige natuurlijke kleur in uw tuin!

Het meeste gebruikte hout in de bouw en tuinwereld., uiteraard geimpregneerd voor een langere levensduur. Veel gebruikte profilering is het alom bekende rabat profiel, zowel in vuren als grenen leverbaar. Ook vuren zweeds rabat (potdekselhout) is leverbaar in diverse geimpregneerd kleuren, afgestemd op uw voorkeur. De diktes van het hout zijn meestal 18 of 28mm voor het geschaafd rabat profiel.

Een zeer duurzame houtsoort uit Amerika en Canada, en valt ondanks zijn lichte gewicht en zachtheid onder de hardhout soorten. Leverbaar in diverse profileringen en afgestemd op uw voorkeur. Western Red Cedar is geen goedkope houtsoort, maart behoeft ook vrijwel geen enkel onderhoud ( enkel af en toe schoonmaken met een zachte veger of borstel ). Deze houtsoort dient altijd bevestigd te worden met RVS spijkers/schroeven.

Hieronder een overzicht van veel voorkomende profileringen.

  1. fijnbezaagde plank scherpkantig
  2. rabat profiel
  3. blokhut profiel
  4. gg-velling profiel
  5. channelsiding profiel fijnbezaagd
  6. zweeds rabat profiel ( potdekselhout )

Dakbedekking

Platte daken voeren wij uit met een EPDM dakbedekking. EPDM is een soort rubberen dakfolie en bij uitstek geschikt voor platte daken. De EPDM bestaat uit één stuk waardoor er geen overlappende delen zijn. Dit zorgt voor een optimale waterdichte duurzame bescherming van het dak.

Voor de aanhechting op het dakhout wordt een speciale EPDM lijm gebruikt en afhankelijk van het model aanvullend afgewerkt met een grindbalast toplaag.

De dakrand kan naar keuze worden afgewerkt met een  een aluminium daktrim of een zinken kraalrand. Uiteraard worden 1 of meerdere hemelwater afvoer(en) geplaatst, afhankelijk van het dakoppervlak.

Bij lessenaarsdaken gebruiken wij vrijwel altijd een 18mm dakbeschot met daarop een vochtregulerend doek, afgewerkt met metalen dakplaten in de kleur antraciet ( RAL 7016 ). Metalen dakplaten zijn t.o.v. bijvoorbeeld standaard dakleer een veel betere, duurzamere en onderhoudsarme oplossing.

Bij puntdaken, ook wel zadeldaken genoemd, heeft men diverse mogelijkheden. Zo behoren sneldekpannen, keramische pannen of metalen dakpanprofielplaten tot de meest gekozen dakbedekkingen. Leverbaar in diverse kleuren, en altijd uitgevoerd met een 18 mm houten dakbeschot.

Ook voor de overige daktypes, zoals wolfskappen, kapschuurdaken, etc. bieden wij diverse keuzemogelijkheden. Heeft u speciale wensen qua dakbedekking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Onzs verkoopteam staat u graag te woord.

Accessoires

Door de verandering in het klimaat ( droge -en zeer natte periodes ) is een goede hemelwater afvoer noodzakelijk. Wij monteren hiervoor meestal een PVC bakgoot 125mm parelgrijs. U kunt echter ook kiezen voor een zinken kraalgoot.

Ook voor binnen- en buitenvloeren heeft u keuze uit meerdere opties. Zo word er voor een binnenvloer vaak gekozen voor een 19, of 28 mm veer/groef plank voor het maken van een dichte binnenvloer. Voor buitenvloeren, bijvoorbeeld onder de veranda of overkapping wordt vaak gekozen voor 28 mm terras- vlonderplanken. De meest gekozen houtsoort is vuren en lariks/douglas door hun uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Bij ons heeft u een ruime keuze uit hoogwaardige deuren en ramen voor uw tuinhuis en/of berging. Compleet inclusief hang- en sluitwerk met cilindersloten. Vervaardigd van A-kwaliteit hardhout, douglas of vuren met keuze uit enkelglas en dubbelglas.

Verf en beits

Het na behandelen van hout is absoluut noodzakelijk, zelfs bij geïmpregneerd hout. Impregneren beschermd het hout o.a. tegen schimmels en andere aanslag die houtrot veroorzaken, maar heeft geen water werende werking zoals een verf of beits. Het is daarom zéér belangrijk om het hout, bij voorkeur binnen 1 jaar na te behandelen met een speciaal daarvoor ontwikkelde buitenverf of beits. Op deze manier haalt u het maximale uit de levensduur van het hout en blijft uw aankoop ook langer mooi.

ProTec WoodstainProTec Wood Stain is een multifunctioneel semi transparante waterafstotende beits voor een optimale bescherming van praktisch alle houtsoorten. Ontwikkeld op basis van gemodificeerde alkydharsen en standolie. ProTec Wood Stain beschermt het hout tegen weersinvloeden en accentueert de houtnerf.

Beschikbare kleuren:

Bruin, Oud bruin, Eiken, Douglas, Groen, Oud grijs en Zilvergrijs.

ProTec ImpregneerlazuurDekkende variant uit de ProTec Wood Stain serie. Een multifunctioneel dekkende watergedragen impregneerlazuur voor de verfraaiing, conservering en bescherming van praktisch alle houtsoorten. De ProTec impregneerlazuur beschermt het hout tegen de weersinvloeden en accentueert de houtnerf.

Verkrijgbaar in RAL 9005, Gitzwart

Binnenkort ook verkrijgbaar in: Antracietgrijs (RAL7016), Basaltgrijs (RAL7012) en Zuiver wit (RAL9010).